Guerillakrig

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Guerillakrig (guerilla udtales [ge'rija] og er spansk for "lille krig") er en organiseret, væbnet kamp, der har til formål at påvirke eller styrte en stats regering som regel med ikke-folkeretlige midler. Staterne, som bekæmpes af modstands- eller oprørsbevægelser, vil generelt have interesse i at betegne dem som guerillabevægelser. Aktioner, som den ene side anser som modstandskamp eller frihedskamp, anser den anden side som væbnet oprør og guerilla. Nogle guerillabevægelser er separatistiske og kæmper for løsrivelse af landområder som Baskerbevægelsen ETA og De Tamilske Tigre. Det kan være svært at skelne mellem guerillaaktiviteter og terrorisme. Det gælder ofte den form for myndighedernes bekæmpelse af folkelige modstandsaktiviteter som den nuværende eks-kong Gyanendras aktioner mod maoisterne og den folkelige opstand i Nepal, der var stærkt medvirkende til hans afsættelse og monarkiets afskaffelse.

Selv om det egentlig er en pleonasme, har udtrykket guerillakrig efterhånden vundet hævd.

Guerilla-begrebet stammer fra den spanske modstandskamp mod Napoleons bror Joseph Bonaparte, der var indsat som konge af Spanien.

Guerillakrig blev brugt om vietnamkrigene.

Guerillakrig er et eksempel på asymmetrisk krigsførelse.


Developed by StudentB